سبزیجات تازه نقش مهمی در رژیم غذایی و حفظ سلامتی انسان دارند. یک دسته مهم از سبزیجات، جوانه گیاهان می باشد. این جوانه ها سرشار از ویتامین ث، ای و ویتامین های گروه ب می باشند و امروزه به عنوان یکی از غذاهای گیاهی مفید محسوب شده که حاوی ترکیبات مورد نیاز بدن است. خاصیت آنتی اکسیدان، ضد سرطان، ضد کلسترول و ... از مهمترین خواص جوانه ماش بوده، خوراکی مفید برای کسانی که تمایل به کاهش وزن دارند به شمار می آید.


فواید و خواص جوانه ماش

برخی از مهمترین خواص درمانی جوانه ماش شامل موارد زیر می گردد:

میزان اسید فولیک و پتاسیم جوانه ماش بسیار بالاست و از این رو، مصرف آن بــرای پیشگیری از بیماری های قلبی ـ عروقی و پرفشاری خون مفید می باشد.

از مهمترین خواص جوانه ماش همانند خواص ماش، خاصیت شیر افزایی بوده، جوانه ماش باعث افزایش حجم شیر مادر و افزایش کیفیت آن از لحاظ عناصر مورد نیاز بدن نوزاد می شود.

جالب است بدانید از دیگر خواص جوانه ماش، کمک به رفع و برطرف نمودن خستگی و رخوت است. در واقع این جوانه، سرشار از مواد غذایی مغذی و انرژی زا است که به از بین بردن و بهبود علائم و نشانه های استرس، خستگی جسمی و روحی کمک می کند.

جوانه ماش حاوی ماده ای به نام لیستین بوده، این ماده به کاهش کلسترول بد خون کمک می کند.

کمک به درمان کبد چرب و رفع نارسایی های کبد از دیگر فواید مصرف جوانه ماش است.

جوانه ماش به دلیل دارا بودن میزان زیادی از فیبر موجب بهبود عملکرد و حرکات روده می شود و در نتیجه درمان و رفع یبوست از دیگر خواص جوانه ماش می باشد..

جوانه‌های ماش دارای خاصیت مدر بوده، در رفع مشکلات کلیه موثر بوده و به سلامت کلیه‌ها کمک می کنند. همچنین این جوانه ســموم بدن را دفع کــرده و صفرابر اســت.

جوانه ماش حاوی فیتواستروژن است که اثری شبیه به استروژن دارد. به همین دلیل مصرف آن، در کاهش نشانه های یائسگی در زنان مانند تپش قلب و گر گرفتگی مفید و موثر می باشد. همچنین فیتواستروژن موجود در این جوانه، در پیشگیری از پوکی استخوان ناشی از یائسگی نیز نقش مهمی دارد.

جوانــه ماش به دلیل خاصیت غذایی بالا، فرد گرســنه را زود ســیر می کند، و از همین رو با کاهش اشتها و احساس سیری به کاهش وزن و رژیم لاغری کمک می کند.

ویتامین‌ها و مواد مغذی موجود در جوانه ماش آن را به ماده ای مفید برای حفظ سلامت پوست، مو و ناخن تبدیل کرده است.

جوانه ماش به دلیل داشتن فیبر نامحلول و شاخص گلایسمیک پایین برای بیماران دیابتی بسیار مناسب است وبا کاهش جذب کلسترول در روده به کاهش چربی خون کمک می کند.


طرز تهیه جوانه ماش

به منظور تهیه جوانه ماش، ابتدا دانه‌های ماش را یک شب در آب خیس کرده و آنرا در جای نیمه گرمی بگذارید، بعد از خیساندن و آبکش کردن آنها را به آرامی آبکشی کنید و اجازه دهید تا آب آن به طور کامل خارج شود تا مانع از پوسیدگی جوانه گردد.

سپس جوانه‌ها را در شیشه و یا سینی کوچک بریزید و پارچه مرطوب روی آن بکشید و هر صبح و شب عمل شستن - به آرامی- و آبکش کردن را تکرار نمایید. ظرف حاوی جوانه‌ها را در محلی تاریک و نسبتاً گرم نگهداری کنید. همیشه باید اندکی آب در ته ظرف دانه‌ها موجود باشد. در فاصله زمانی بین 3 تا ۵ روز و گاهی بیشتر جوانه‌ها آماده هستند. سپس آنها را پشت پنجره و رو به آفتاب بگذارید و مرطوب نگه دارید تا اندکی بیشتر رشد کند. آبکش کردن جوانه ها را فراموش نکنید. بعد از 1 تا 2 روز ماندن در جلوی نور خورشید جوانه آماده مصرف است.


نحوه نگهداری جوانه ماش

محتوی جوانه ماش را در ظرفی در بسته در یخچال نگه دارید و به تدریج مصرف نمایید. جوانه عمری بین 2 تا 6 روز در یخچال دارد. وقتی جوانه تغییر رنگ می دهد و لزج می شود بو و طعم آن تغییر پیدا می کند، نشانه های فساد جوانه هستند.


نکات و موارد احتیاطی مصرف جوانه ماش

توصیه می شود، کسانی که اسیداوریک بالا دارند یا مبتلا به بیماری نقرس هستند، در مصرف جوانه ماش احتیاط نمایند.


منبع: سایت ستاره